Visionärerna – Dialogen om framtiden

Visionärerna är ett ord och ljudkonstverk. Idé och produktion Lina Ekdahl, Linn Hansén och Anna Gustavsson Musik Sten Sandell, Anna Gustavsson Inspelning och mixning Johannes Lundberg Text Lina Ekdahl Jonas Gren Linn Hansén Samira Motazedi Felicia Mulinari Johannes Samuelsson Thomas Tidholm David Vikgren Layout och formgivning Milena Karlsson foto Johannes Samulsson producent Karin Eggert.

I pressen

Kulturnytt i P1: Visionärer på biblioteksturné

Publicerat torsdag 12 maj 2016 kl 11.18

Två komponister, åtta textförfattare och sex offentliga rum. Efter urpremiären i Lidköping har det poetiska ljudkonstverket ”Visionärerna” gett sig ut på turné i Västsverige. Anhalterna är bibliotek och kulturhus – ”demokratiska platser”, enligt initiativtagarna, med en egen vision om att sprida verkets tonsatta framtidsberättelser till så många och olika människor som möjligt.
Det är en majkväll på biblioteket i Lidköping och det är urpremiär för ord- och ljudkonstverket ”Visionärerna”, som i sommar och höst turnerar på flera bibliotek och kulturhus runt om i Västsverige. Komponisten Anna Gustavsson, en av projektets initiativtagare, och Sten Sandell improviserar till Lina Ekdahls dikt ”Vi vann”. Hon är en av åtta poeter och författare som har läst in nyskrivna texter och i verket fått dem klädda i toner.
Efter kvällens premiär öppnar ”Visionärerna”, i form av tio hörlurar i vilka verket spelas upp samt gratistidningar med texterna, för allmänheten. Anna Gustavsson och Sten Sandell talar om demokrati.
– Det är lite som att sitta runt lägerelden, vilket känns viktigt, att man lyssnar tillsammans på de här visionära berättelserna som ges. Och så tycker jag också om det här med att man är på ett bibliotek eller kulturhus. Vår förhoppning är att vem som helst sätter sig en stund och lyssnar, säger Anna Gustavsson.
– Det är demokratiska platser. Ett bibliotek är en demokratisk plats, en öppen plats, fortsätter Sten Sandell.

Vision. Det var temat som gavs till poeterna och författarna bakom verkets texter – förutom de två övriga initiativtagarna Lina Ekdahl och Linn Hansén, bland andra Thomas Tidholm, Samira Motazadi och Johannes Samuelsson.
– Vi ville se om vi kunde få med ett gäng som kanske inte helt givet är ett gäng så att säga, och det blev det här gänget som är Visionärerna, säger poeten Lina Ekdahl.
Olikheterna till trots kan hon se en röd tråd slingra sig genom verket, förstärkt av musiken.
– Ingen har vetat hur det här skulle bli. Men jag tycker att det har blivit väldigt fint och det känns väldigt roligt. Musiken är spännande och olika för de olika och ger en ton till hela verket, både en slags undergångsstämning men också en stämning full av hopp.
Utöver Lidköping kommer ”Visionärerna” även till Mölnlycke, Göteborg, Halmstad, Stenungsund och Varberg. Förhoppningen är att verket ska presenteras i övriga landet nästa år.

Matilda Källén
matilda.kallen@sr.se

Här kan du lyssna på hela Visionärerna

Här kan du se våra framträdanden