Debattartikel i VK : ”Umeås politiker lägger en kabel”

 

”För mindre än ett år sedan beslutades att Helmer Holm och andra korvförsäljare med läkarintyg skulle få tillstånd att slippa arbeta i kommunens kalla och dragiga korvvagnar. Tre av fyra korvförsäljare sökte dispens varav två fick det. Helmer var en av dom.

Under Korvkriget som engagerade många personer både i Umeå och resten av Västerbotten höll jag ett tal på Apberget på Rådhustorget i centrala Umeå. Jag sa då att jag bland annat stod där och manifesterade mot kommunens korvvagnar för att jag ”undrar vad som kommer att städas bort härnäst”. Då kunde jag för mitt liv inte föreställa mig att det var marken jag stod på som skulle städas bort. Det är ju den enda plats i Umeå som representerar folklig demokrati och åsiktsfrihet. Den plats där halva stan, när vädret tillåter, käkar glass och snabbmat på. Det är centralt och gratis att sitta där precis som en riktig utopi ska vara. Det är även en plats som stadens snabbmatsförsäljare är beroende av. De har inte samma resurser som Baltic-gruppen.

Idag när jag köper korv hos Helmer ser jag Umeås högst uppsatta kommunalpolitiker, Anders Ågren(M) och Lennart Holmlund(S), vandra bredvid varandra över torget. När de närmar sig korvvagnen säger Anders något till Lennart samtidigt som han tittar mot Lasse Jacobson(V), från Tekniska nämnden, som blir intervjuad av SVT vid Apberget. Jag hör Lennart svara med ett leende på läpparna och sin karakteristiska stämma att: ”Man måste ju lyfta bort det för att kunna lägga kabeln”. Anders säger inte emot och de går vidare. Jag får ögonkontakt med Lennart och säger med hög och ironisk stämma ”BRA IDÈ” samtidigt som jag försöker filma dem med min mobilkamera. Lennart ser lite förvirrad ut men fortsätter att gå. Jag har sällan känt mig så desperat som i denna stund. För mig är det viktigt att skriva detta. För nu kommer helvetet att bryta lös bland Umeås yngre befolkning. Det är dom som kommer att reagera starkast. Det är en grupp människor som blivit överkörda av politiker många gånger i denna stad. Men gruppen kan göra sin röst hörd i offentligheten och den kommer att ljuda högt från och med nu.

Lennart Holmlund kommer att utrycka sig ickedemokratiskt i denna fråga och vi kommer att trösta oss med att vi snart slipper honom. När Anders Ågren(M) börjar fiska röster och kritisera rivningsplanerna så är vi förvarnade. När vice ordföranden i Tekniska nämnden Stefan Nordström(M) går ut och säger att rivningen av Apberget är en tillfällig lösning så är det inte hela sanningen. Det är tydligt att Tekniska nämnden inte har beslutat vad som ska hända med Apberget. Det ska Umeås invånare bestämma genom medborgardialog. Enda gången medborgardialog funkat i Umeå var när Ida Östensson engagerade skateboardåkarna i stan kring skateparken. Annars skulle jag säga att Umeå kommun inte kan visa på ett riktigt bra exempel på lyckad och demokratiskt utförd medborgardialog.

En varsamhet kring Apberget med dess dignitet borde ju vara skäl nog att skjuta upp invigningen av en galleria. Kan det vara så att ekonomiska intressen går före demokratiska intressen? När kommunen börjar riva Apberget då får det inte vara något tvivel om att ansvaret ligger på dessa moderater och socialdemokrater. De ger bort vårt gemensamma till företag som Balticgruppen. På samma sätt som Umeborna nu står upp för att protestera mot de hitresta nazisterna. På samma sätt måste vi reagera när kommunen rensar staden för de stora investerarnas och den konsumerande medelklassens räkning. Det handlar i båda fallen om att värna om våra demokratiska rättigheter!”